Madde gerekçeleri bağlayıcı mıdır?
Bildiğiniz gibi, Şirket Esas Sözleşmesi bağlayıcı değildir ancak özellikle vergi hukuku gibi vurgunun tam anlamıyla yorumlandığı alanlarda bir temel sağlayabilir. Ayrıca, yazılı Şirket Esas Sözleşmesinin ihmali ve yetersizliği konusunda vergi hukukunda çeşitli tartışmalar ve argümanlar vardır.
Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddeleri Yüksek Mahkemeleri kurmuştur; bunlar Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay olarak örgütlenmiştir ve aralarında bir hiyerarşi yoktur. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları herkesi bağlar.
Kanun gerekçesi bağlayıcı midir?
Sadece Danıştay’ın içtihatları birleştirme kararlarının gerekçeleri bağlayıcıdır. Ancak bu bağlayıcılık anayasaya aykırıdır.
Mahkeme kararlarının gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Yasal hükümlere göre mahkeme kararının gerekçelendirilmesi gerekmektedir. Ancak kanun gerekçenin içeriği konusunda netlik sağlamamıştır.
Bağlayıcı olmayan hukuk kuralları nelerdir?
Birincil (bağlayıcı) kaynaklar: Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası anlaşmalar, yönetmelikler ve genelgelerdir; yazılı olmayan kaynak ise örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihat ve doktrindir.
Bağlayıcı kararlar nelerdir?
Bunlar bağlayıcı olan ve uyulması gereken yasal düzenlemelerdir. Birincil kaynaklar birçok yasal normu içerir. Hukukun en önemli kaynakları sözleşmeler, yasalar, yönetmelikler ve tüzüklerdir. ve iş-doktrin-bilimsel hukuk ve mahkeme kararları-yargı yetkisi ikincil kaynakları temsil eder.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA DAVALARINA ETKİSİ Ceza ve hukuk mahkemelerindeki kararlar prensip olarak birbirini etkilemez.
Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar hangi madde?
Madde 153: “Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar ile gerçek ve tüzel kişileri bağlar.” Bu kadar açık ve net bir hüküm karşısında fazla söze gerek yoktur. Çünkü mahkeme kararlarına uyulmadığı yerde hukukun üstünlüğünden söz edilemez.
AİHM kararları bağlayıcı mıdır?
I. GİRİŞ A. Genel: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesine göre mahkeme kararları bağlayıcıdır. “Sözleşmeci Devletler, taraf oldukları uyuşmazlıklarda Mahkeme’nin nihai kararına saygı göstermeyi taahhüt ederler.”
Gerekçeli karar kesin karar mıdır?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst mahkemeler, kararın kanuna uygun olduğunu tespit ederse karar kesinleşir.
Bağlayıcı karar ne demek hukuk?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer durumlar için bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlamalar sonucu doğabilecek görüş ayrılıklarının hukuki güvenliğe olumsuz etki yapmasını önlemek amacıyla özel içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Hakim bir kez karar verdikten sonra, tarafların talebi olsa bile, artık bu kararını değiştiremez.
Yargı kararları bağlayıcı mıdır?
Bağlayıcı olmasalar da mahkeme kararları hukukun bir kaynağı olarak önemli rol oynarlar. Bu nedenle mahkeme kararlarını yardımcı hukuk kaynağı olarak saymak gelenek haline gelmiştir (Gözler, 1998: 184).
Mahkeme kararlarının gerekçesi nasıl olmalıdır?
Yargıtay kararlarına göre, gerekçenin, hükümle neden-sonuç ilişkisini kurmaya yetecek, açık, anlaşılır ve tatmin edici olması ve hükme varılırken neden, nasıl, hangi hukuki sebepler ve hangi delillerin dikkate alındığının da yer alması gerekmektedir.
Anayasa Mahkemesi kararları yargıtayı bağlar mı?
Baştaki soruya dönecek olursak; Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurulara ilişkin kararları, diğer kararları gibi, şekil ve içerik bakımından kesin hüküm niteliğinde olup, genel olarak bağlayıcıdır.
Hukuk kurallarında bağlayıcılık nedir?
Bağlayıcı güç, bir hukuk normunun muhataplarını belirli bir şeyi yapmaya veya yapmaktan kaçınmaya zorladığı güçtür. Geçerlilik, bir normun hukuki sonuçların ortaya çıkması için gerekli koşulları yerine getirerek kazandığı niteliktir. Adalet, bir hukuk sisteminin ilham verdiği ideallere uyma yeteneğidir.
Kararın bağlayıcı olması ne demek?
Bütün mahkeme kararlarında olduğu gibi Anayasa Mahkemesi kararlarının da sadece metni bağlayıcıdır.” Bu görüşü savunan Gözler, “Anayasa Mahkemesi kararının bağlayıcı olması, iptal kararıyla yürürlükten kaldırılan kanunun hukuki geçerliliğini kaybetmesi anlamına gelir.” dedi.
Gerekçe hükme dahil mi?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 34/1. maddesinde; “Hâkimler ve mahkemelerin bütün kararları, muhalif oylar da dâhil, gerekçeli olur.” denilmektedir. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre, kararlarda gerekçe bulunması zorunludur (md.
Anayasa Mahkemesi bağlayıcı mıdır?
1.