İçeriğe geç

Hangi Belgeler Özel Belgedir

Özel belge nedir TCK?

Özel belge, kamu görevlisi tarafından görevinin ifası sırasında düzenlenmemiş bir belgedir. Resmi belge sayılmaz ve resmi bir işlem sonucunda düzenlenmez, ancak; Hemen hukuki bir karar ve sonuç doğuran ve bir hakkı tesis etmeye veya ispat etmeye yarayan bir yazıdır.

Özel evrak nedir?

Biri resmi belge, diğeri ise özel belgedir. Resmi belge düzenleme yetkisi, makamının kapsamı dahilinde bunu yapmaya yetkili olan kamu görevlisine aittir. Özel belgeler, herkes tarafından düzenlenebilen ve çoğunlukla insanlar arasındaki ilişkilerde kullanılan belgelerdir.

Tutanak özel belge midir?

Tutanaklar çeşitli durumlar ve amaçlar için resmi belge olarak kullanılabilir. Tutanak tutmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir: – Mahkemelerden, noterlerden, ofislerden veya kamu kurumlarından alınan tutanaklar yasal işlemlerde delil olarak hizmet eder ve yasal koruma sunar.

Maaş bordrosu özel belge mi?

Maaş bordrosunda bulunması gereken bilgiler: Maaş bordrosunun belirli bir formu olmasa da, işveren tarafından her ay hazırlanan ve tüm bu bilgileri içeren bir belgedir. Maaş bordrosu 2 nüsha halinde düzenlenir ve biri çalışan için diğeri işveren için olmak üzere imzalanıp saklanır.

Özel belge nedir örnek?

Hukuken resmi bir belge olarak tanınmış olması (m.

Fatura özel belge midir?

Kamu görevlisi tarafından usul ve mevzuata uygun olarak düzenlenmeyen her türlü belge özel belge olarak kabul edilir. Örneğin fatura, satış sözleşmesi, sınav cevap kağıdı, ödeme makbuzu, ibra mektubu mahkeme kararlarına konu olmuş bazı özel belgelerdir.

Banka dekontu özel belge midir?

Yargıtay kararlarında özel belge olarak; dilekçe, sözleşme, ticari vekil tarafından düzenlenen kayıt formları, üretici makbuzları, ödeme belgeleri ve fazla mesai belgeleri, banka dekontları, faturalar ve ödeme makbuzları kabul edilmektedir.

Hangi belgeler resmi belgedir?

Ehliyet, çek-senet (ve tüm poliçeler), araç plakası, nüfus cüzdanı, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noter tarafından verilen vekaletnameler ve kısacası resmi kurumlar tarafından verilmesi gereken tüm resmi belgeler gibi resmi kimlik belgeleri.

Kira sözleşmesi özel belge mi?

Resmi belge kapsamına girmeyen her türlü belge özel belge olarak kabul edilir. Bu tür belgelere, örneğin, taraflar arasında akdedilen kira sözleşmeleri dahildir. Resmi belgede sahtecilik suçu, bir belge düzenlenerek işlenmekle birlikte, özel belgede sahtecilik suçunu işlemek için özel bir belgenin kullanılması gerekir.

Senet özel belge midir?

Özel belgeler ayrıca senet gibi yazılı delilin başlangıcını temsil eden belgeleri de içerir. Bu tür belgeler, taraflar arasında geçerli bir sözleşmeyi temsil eder ve taraflar, bu belgelerde yer alan bilgilerin doğru olduğunu kabul eder.

Polis tutanağı resmi belge midir?

Kaza raporu, bir trafik kazası durumunda gerekli olan ve olayın ayrıntılarını kaydedebileceğiniz resmi bir belgedir. Bu rapor, kazaya karışan kişileri, kaza mahallindeki koşulları, olayların gidişatını ve diğer önemli bilgileri yazılı olarak belgelendirir.

Özel hastane raporu resmi belge mi?

Rapor, çeşitli nedenlerle hem özel şirketler hem de devlet kurumları tarafından talep edilebilir ve ilgili kişilerin sağlık durumunu gösterir. Şirketler veya kurumlar tarafından resmi belge olarak kabul edilir.

Fiş resmi belge midir?

Şirketler ve işletmeler, sağlanan hizmet veya malları onaylamak için belirli kurallara göre makbuz ve fatura düzenlemek zorundadır. Düzenlenen makbuz ve fatura resmi belgeler olduğundan, yasaya uygun olarak oluşturulmalı ve işlenmelidir.

TCK özel belge nedir?

TCK Madde 207 Özel belgede sahtecilik suçunun tanımı? Suç: Tipik, hukuka aykırı, hatalı bir eylem. Ceza hukukunda belge, yaratıcısı bilinen bir kişi tarafından yazılıp oluşturulan, içeriği nedeniyle hukuki sonuçlar doğurabilecek ve hukuken korunduğu düşünülen bir belge olarak anlaşılabilir.

Bordro resmi belge midir?

Maaş bordrosu resmi bir belge olup ödemelerin yasal vergilendirilmesi için önemlidir. Kamu sektöründe çalışan ve maaşlarını ayın 14’ünde alan çalışanlar maaş bordrolarını e-devlet üzerinden görüntüleyebilirler.

TCK madde 135 nedir?

Türk Ceza Kanunu’nun 135 ve 136’ncı maddeleri, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesini, açıklanmasını, yayılmasını ve ele geçirilmesini suç olarak tanımlarken, 138’inci maddesi, kişisel verilerin yok edilmemesini fiili bir suç olarak tanımlamaktadır.

TCK 139 madde nedir?

Şikâyet unsuru, Türk Ceza Kanunu’nun 139’uncu maddesinde düzenlenmiştir. İlgili hüküm şu şekildedir: “(1) Kişisel verilerin kaydedilmesi, hukuka aykırı olarak işlenmesi veya ele geçirilmesi ve verilerin yok edilmemesi hariç olmak üzere, bu maddede belirtilen suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete tabidir.” denilmiştir.

TCK 237 madde nedir?

Madde 237 – (1) İşçilerin ücretlerinin veya yiyecek veya eşyanın değerinin artmasına veya azalmasına yol açabilecek nitelikte yalan haber veya söylenti yayan veya başka hileli yollar kullanan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve para cezası ile cezalandırılır.

TCK 31 madde nedir?

Suçu işlediği sırada on iki yaşını doldurmuş olup da henüz on beş yaşını doldurmamış olan bir kişi, işlediği suçun hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamıyorsa veya davranışlarını yönlendirme yeteneği yeterince gelişmemişse cezalandırılmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Karşıyaka Escort