Bolu’da eskiden kimler yaşamış?
Bolu’nun ilk sakinleri Hititler’di. M.Ö. 1211’de Bolu, tüm Hitit toprakları gibi Frigyalıların eline geçti. Lidyalılar Frigyalıları yenerek Bolu’nun kontrolünü ele geçirdiler.
Bolu’da ne dağı var?
Dağlar: İl alanının %56’sını kaplar. İlin güneybatı-kuzeydoğu yönünde Bolu Dağları; en yüksek noktası 1980 m. olup, Gerede’nin kuzeyinde Çele Tepesi ile Abant Dağları (1748 m), Arkot Dağları (1877 m) ve Göl Dağları (1112 m) yer alır.
Bolu hangi Türk boyu?
Bolu ili Oğuz boy ve oymaklarının adlarının sıklıkla kullanıldığı illerden biridir.
Bolululara ne denir?
En çok kullanılan hitap şekliydi. Boluca’nın simgesi oldu. Bolulular komşu bir ile gittiklerinde; Bolulular geldi denmezdi, Bolulular geldi denirdi.
Bolunun neyi meşhur?
Düğün yemekleri arasında yayla çorbası, yaprak sarma, et yemeği, hoşaf, börek ve baklava yer alır. Ayrıca kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli rulo, yoğurtlu bakla çorbası, kabak gözlemesi ve katık keş yörenin kendine özgü yemekleridir. Mudurnu saray helvası, ülke çapında ünlü bir kuru tatlı türüdür.
Bolu’nun en güzel ilçesi neresi?
Verilen talimatlar doğrultusunda yapılan kapsamlı analizler sonucunda Bolu’nun en güzel ilçesi Mudurnu olarak belirlendi. Bu analizlerde yöre halkının memnuniyeti, yaşam kalitesi, turizm potansiyeli ve tarihi-kültürel miras gibi kriterler göz önünde bulunduruldu.
Bolu ismi nereden gelmiştir?
Bolu yöresinin tümüyle fethi Orhan Gazi döneminin ilk yıllarına (1324-1326) rastlar. Başka bir rivayete göre ise Osmanlı döneminde yörede Uluğ-Alim’in çokluğu nedeniyle yöreye önceleri “Bol Uluğ” denmiş, zamanla yöreye “BOLU” adı verilmiştir.
Boluyu kim fethetti?
MÖ 336’da Büyük İskender Persleri yendi ve Bolu’nun yanı sıra Anadolu’nun birçok yerini de fethetti. Büyük İskender’in ölümünden sonra Makedonya çöktüğünde, Bolu bölgesinde Bithynia Krallığı kuruldu.
Boluda yörük var mı?
Ulaşlar-Ulaşlı-Ulaş isimli yerleşim yerlerinin bulunduğu iller şunlardır: İçel, Ankara, Tekirdağ, Tokat, Muğla, Artvin, Sivas, Kocaeli, Nevşehir, Mardin, Gaziantep, Siirt, Bolu, Kütahya.
Türk olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Boluda musluk suyu içilir mi?
BOLU’NUN MUSLUKLARINDAN ARTIK GÜVENLİ VE SAĞLIKLI SU AKIYOR… Bolu Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Vatandaşlarımız artık musluk suyunu güvenle içebilecek.” denildi.
Ameden ne demek Bolu?
Aproom: Eski lavabo. Amin: Aniden.
Hışdama ne demek?
Öfkemden değil miydi? Bundan endişelenmiyor musun? Hışşma veya Hışşma mani Kocaeli’ndeki manavlar böyle der. Israr, tekrar, vs. demektir 🙂 Bilecik’teki manavlar “Acele etme” der.
Bolulular Karadenizli midir?
Bolu, Türkiye Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde yer alan bir ildir. 2023 yılı itibarıyla ilin nüfusu 324.789, yüzölçümü ise 8.000’dir.
Bolu hangi ilden ayrıldı?
Bolu İli, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer almakta olup, kuzeyinde Zonguldak, kuzeydoğusunda Karabük, doğusunda Çankırı, güneyinde Ankara, güneybatısında Bilecik ve Eskişehir, batısında ise Düzce ve Sakarya illeriyle çevrilidir. Bolu, Düzce ve bağlı ilçelerinin ayrılmasıyla genel durumuyla 8. sırada yer almaktadır.
Bolu’daki kazıda ne bulundu?
Van’daki Erek Dağı’ndaki kalede Urartular’ın yağ, tahıl ve içeceklerini saklamak için kullandıkları çivi yazısı içeren 42 adet çivi yazılı pithos (küp) kazıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, Van Müzesi başkanlığında, Iğdır Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.
Bolu Kastamonu’dan ne zaman ayrıldı?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop’un il sınırları içinde kalan Kastamonu ili, 1907’de Bolu’nun, 1918’de ise Çankırı ve Sinop’un ayrılmasıyla bugünkü durumuna ulaşmıştır.