Belli’nin kökü nedir?
Bel kökünden türetilen bir diğer isim ise belli’dir. Oğuz grubunun bazı şivelerinde görülür. Kelimenin türetilmesi; Bu, kök kelimeye doğrudan +II(g) ekinin eklenmesiyle, bel+li veya bel+gü+lü(g) şeklinde yapılabilir; Ayrıca, kök bel için iki farklı isim veren eklerin dizilimi ile de oluşabilir.
Güzellik Türkçe bir kelime mi?
Yunanca “kosmetikē” kelimesi “dekoratif sanat” anlamına gelir. Bu kelime “kosmein” fiilinden türetilmiştir ve “süslemek” anlamına gelir.
Türkiye Türkçe bir kelime mi?
Modern Farsçada Türkiye (ترکیه) kelimesi, insanların yerini belirtmek için kullanılan Arapça nisba ekinin bir türevidir. Türkçede kullanılan Türkiye kelimesi de Arapçadan gelen -iye ekini taşır.
Kelime hangi dilde?
Kelime, Arapça كلمة (kelime) kelimesinden türemiş olup “söylenen, söz” anlamına gelmektedir.
Belli türemiş mi?
“Açıklığa kavuşturmak, açıklamak, bilmek, 2. belirlemek, akılda tutmak, 3. amaçlamak” anlamlarında kullanılır ve bu fiilden erinnern fiili türetilmiştir (ATS I, s. 11).
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Estetik Türkçe bir kelime mi?
Estetik kelimesi, “duymak” ve “algılamak” anlamına gelen eski Yunanca “aisthesis” kelimesinden gelir.
Popüler Türkçe bir kelime mi?
popular – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca populaire kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “halka ait, halka uygun, halk tarafından sevilen” anlamına gelir. Bu kelime aynı anlama gelen Latince “popularis” kelimesinden türemiştir.
Güzel Türkçe bir kelime mi?
güzel – Nişanyan Sözlüğü. Orta Türkçe “glazed” kelimesinden türemiştir, “hoş görünüm, güzel” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçe “gökyüzü, (mecazi olarak) güzel” kökünden türemiştir.
Çincede Türk ne demek?
Çince “Tu-Kue” ismi, Türkçe “Türküt” veya “Türük” ismine eşdeğer olarak kullanılmıştır. İster çoğul ister tekil olsun, bu isim Türkçe “Türk” ismine karşılık gelir ve Türklerden Çinlilere geçmiştir.
𐱅𐰇𐰼𐰰 hangi dilde?
Göktürkler veya Kök-Türkler (Göktürk:𐱅𐰇𐰼𐰰:𐰜𐰇𐰛 Kök Türük veya 𐱅𐰇𐰼𐰛 Türk; Çince:突厥/تُكِئ; pinyin: Tūjué), Orta Çağ’da Orta Asya’daki Türk halklarının göçebe bir konfederasyonuydu.
Kaç Türkçe kelime var?
Dildeki gelişmeleri yansıtan Türkçe sözlükte, kelime, terim, kelime grubu, ek ve anlamlardan oluşan 122.423 kelime, toplam 92.292 başlangıç ve tanımlık sözcüğü, Türk edebiyatından seçilmiş 34.672 örnek cümle, 1.454 sözcük yer almaktadır.
Türkçenin yüzde kaçı Türkçe?
2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de yaşayan nüfusun %84’ünün ana dili Türkçe’dir. Geriye kalan nüfus ise çoğunluğu Kürtçe olan Türkiye’nin azınlık dillerinden birini ana dili olarak benimsemiş ve Türkçe’yi ikinci dil olarak kullanmaktadır.
Hani kelimesi Türkçe mi?
Biliyorsunuz – Nişanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kani, “wo [soru eki]” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Eski Türkçe kañu veya kayu kelimesinden türemiştir. Erken Eski Türkçe /ñ/ sesi, 8. yüzyıldan sonra Doğu Türkçesinde /y/ olarak ve Oğuz dilinde ve türevlerinde /n/ olarak yansıtılmıştır.
Öz Türkçede kaç kelime var?
Türk Dil Kurumu’nun (TDK) yaptığı incelemeye göre, güncel sözlükte şu anda 616.767 kelime bulunuyor. Özellikle Türk kültür ve edebiyat tarihi açısından, telafi döneminden sonra bu dönemde gelişen olaylar ve edebi eserlerle ilgili kelimeler başlangıç noktası olarak alındı.
Mavi kelimesinin kökü nedir?
Kelimenin kökeni Arapça “ma” kelimesidir ve su anlamına gelir. Mavi kelimesi Türkçe’ye Arapça “su gibi” anlamına gelen Ma’i kelimesinden gelir.
Beslenen kökü nedir?
Feed- – Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe bésle fiilinden türemiştir – “eğitmek (hayvan, köle) veya yetiştirmek”. Bu fiil Orta Türkçe bés kelimesinden, Türkçe-Türkçe eki +lA- ile türetilmiştir.
Bilir kökü nedir?
Eski Türkçedeki bil – “bilmek” fiilinden türemiştir.
Türemiş kökü nedir?
GÖVDE + SON EKİ + EĞİLİM EKİ ⇒ Yapım ekleri eklenerek oluşturulan yeni sözcükler türemiş sözcük olarak ifade edilir.