Eski faturalar kaç yıl saklanır?
Faturaları ve posta kutusu yanıtlarını saklamak mükellefin sorumluluğundadır. Vergi Usul Kanunu uyarınca faturaları beş yıl saklama zorunluluğu göz önüne alındığında, bunları bir bilgisayara indirmek saklama ve gönderme yükümlülüğünü yerine getirmeyi kolaylaştırır.
Ödenmiş faturalar ne kadar saklanmalı?
Fatura herhangi bir nedenle yırtılırsa veya parçalanırsa, parçalar birbirine bantlanır ve tüm kopyalarla birlikte fatura dosyasında saklanır. Fatura, diğer belgeler gibi, vergi amaçlı 5 yıl saklanır.
Su faturası kaç yıl saklanmalı?
Vergi Usul Kanunu uyarınca faturaların beş yıl süreyle saklanması zorunluluğu nedeniyle, saklama ve ibraz yükümlülüğünün yerine getirilmesinde faturaların bilgisayara indirilmesi avantaj sağlamaktadır.
1 ay önceki fatura işlenir mi?
Vergi Usul Kanunu’nun 231’inci maddesinde faturanın malın teslimi veya hizmetin ifasından itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.
İşveren hangi durumlarda kayıtları en az 15 yıl saklar?
Buna göre; “İşveren, işyerinde uygulanan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine ilişkin kayıtlar ile çalışanların kişisel sağlık kayıtlarını, ilgili mevzuatta belirtilen süreler saklı kalmak üzere, iş akdinin sona erdiği tarihten itibaren en az 15 yıl süreyle saklamak zorundadır.
Elektrik ve su faturaları saklanmalı mı?
E-arşiv faturalar kaç yıl saklanmalıdır? E-arşiv faturaların saklama süresi 509 sayılı Vergi Usul Kanunu Tebliği’nde belirlenmiştir. Kanuna göre e-arşiv fatura kullanıcıları elektronik ortamda oluşturdukları faturaları 5 yıl süreyle dijital ortamda saklamak zorundadır.
Arşiv dosyası kaç yıl saklanır?
Mükellefler, kendilerinde bulunan arşiv malzemelerini birleşik arşivde 1-5 yıl, kurum arşivinde ise 10-14 yıl süreyle muhafaza ederler.
2024’e Arşiv fatura limiti ne kadar?
12 Kasım 2024 tarihli ve 573 sayılı VUK Tebliği ile; e-fatura veya e-arşiv sistemine dâhil olmayan mükellefler, 2025 yılından itibaren 3. Değişiklik kapsamından yararlanacaklardır.
Resmi evraklar kaç yıl saklanır?
Defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıl olmakla birlikte, bazı hallerde kayıt ve belgelerin beş yıldan daha uzun süre saklanması gerekebilir.
Banka dekontu kaç yıl saklanır?
5411 sayılı Kanun’un bu maddesinde, 4389 sayılı Kanun’un 13. maddesinin 5. fıkrasındaki düzenleme esas alınmıştır. 4389 sayılı Kanun’da belgelerin saklanma süresi için bir süre sınırı belirtilmemişken, bu kez TTK’nın 68. maddesinde öngörülen on yıllık saklama süresi maddede açıkça yer almıştır.
Apartman evrakları kaç yıl saklanır?
Yönetmeliğin 107 nci maddesine göre; konut ve site yönetimleri, işyerine ilişkin her türlü defter ve belgeleri, ilgili oldukları yılı izleyen takvim yılından başlamak üzere on yıl süreyle saklamak ve istenildiğinde ibraz etmek zorundadır.
Defter saklama zorunluluğu kaç yıldır?
Vergi Usul Kanunu’ndan (VUK) farklı olarak, Sigortacılık İşlemleri Yönetmeliği uyarınca, bu Kanuna göre tutulan defter ve belgelerin Vergi Usul Kanunu’na38 göre beş yıl süreyle saklanması gerekmektedir. Bu süre, defter ve belgelerin ait olduğu yılı takip eden takvim yılından itibaren başlar (VUK 253).
Bir önceki yılın faturası gider yazılır mı?
Gördüğünüz gibi, faturanın ait olduğu yıl için KDV kaydedilebilir ve takip eden yılın sonuna kadar düşülebilir. Bu, 2021’den itibaren herhangi bir faturadaki KDV’nin 31 Aralık 2022’ye kadar kaydedilebileceği ve KDV’nin düşülebileceği anlamına gelir.
7 günlük süre nasıl hesaplanır?
Yukarıdaki yasal düzenlemelere göre, sipariş onayında mal teslimi ve/veya hizmet sunumu için süre gün olarak belirlendiğinden, 7 günlük sürenin hesaplanması, mal veya hizmetin teslim edildiği ilk gün dikkate alınarak gecikmeksizin ertesi günden itibaren başlatılmalıdır.
Fatura ne zamana kadar işlenir?
Vergi Usul Kanunu’nun 231/5. maddesine göre; “Fatura, malın teslimi veya hizmetin ifasından itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenir.
Resmi belgeler kaç yıl saklanmalı?
Defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıl olmakla birlikte, bazı hallerde kayıt ve belgelerin beş yıldan daha uzun süre saklanması gerekebilir.
Arşiv dosyası kaç yıl saklanır?
Mükellefler arşiv malzemelerini bulundukları birimin arşivinde 1-5 yıl, kurum arşivinde ise 10-14 yıl süreyle muhafaza edebilirler.
Geçmişe dönük fatura kaç gün?
Başka bir deyişle: Yasal olarak geriye dönük faturalar, malın tesliminden veya ifasından itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmelidir. Örnek: Malın veya hizmetin teslim tarihi 1 Ocak 2024’tür. Fatura en geç 8 Ocak 2024’te, yani 1 Ocak 2024 ile 8 Ocak 2024 arasındaki bir günde düzenlenebilir.
E-fatura geriye doğru kaç gün düzenlenebilir 2024?
Güncel olmayan tarihli e-fatura düzenlemeniz halinde kanun sizden bu faturayı en geç 7 gün içinde düzenlemenizi beklemektedir. Vergi Usul Kanunu’nun 231/5 maddesi şu bilgiyi içermektedir: Fatura düzenleme, mal veya hizmetin tesliminden itibaren en geç yedi gün içinde gerçekleşir.